Arlanda

Arlanda

Sveriges största flygplats, Arlanda, ligger i Sigtuna kommun i Stockholm. Flygplatsen togs i bruk redan på 50-talet och då efter att man först funderat på att bygga ut den befintliga flygplatsen Bromma. Namnet Arlanda tillkom genom att man utlyste en tävling där man skulle skicka in ett bidrag på vad man tyckte att flygplatsen skulle heta och Arlanda kom fram genom att ortsnamnsforskaren Lars Hellberg föreslog namnet Arland. Namnet kommer från det befintliga Ärlighundra härad, där flygplatsen ligger och i ett dokument från trettonhundratalet omtalades detta som provincia Aarland. Tidningen Året Runt, som höll i tävlingen, modifierade namnet till Arlanda och 1958 fastställde riksdagen namnet Stockholm-Arlanda flygplats.

Bo i Arlanda

Arlanda är mer än bara en flygplats! I Stockholmsregionen är Arlanda ett nav för marktrafiken. Med riktigt goda kommunikationer med både vägnät, busslinjer, pendeltåg och snabbtåg så blir det naturligt att en del väljer att bo på flygplatsen när de besöker vår vackra huvudstad. Här finner du hotell från de flesta kända kedjor men absolut häftigast är nog vandrarhemmet Jumbo Stay. En Boeing 747 har byggts om så man kan bo i den! Med gratis wifi och flygtransfer är detta ett boende som slår de flesta! Så om du inte har något emot att bo lite trångt så kan du skryta med att du bott i ett flygplan.

Att göra i Arlanda

Arlandastad, ett köpcentrum som vuxit upp i anslutning till flygplatsen är väl värt ett besök för den som är sugen på att shoppa, äta eller fika i närheten av Arlanda. Här finns det också en golfbana som 2007 stod som värd för Scandinavium Masters år 2007. Är du en flygplansfantast så rekommenderas starkt att man besöker utsiktsplatsen vid Halmsjön. På en kulle kan man stå och se på ankommande och avgående flygplan. Har du med dig barnen och de tröttnar så kan du ta dem till andra sidan sjön där det finns en fin badplats. På Arlanda finns det också ett flertal guidade visningar där du kan följa med på en terminalvisning, en visning där man får reda på allt som händer från incheckning till avgång. Man kan också ta en busstur där man får se verksamheten på nära håll. Något som är ännu häftigare är att man kan få en guidad tur till flygledningstornet. Utan att kunna störa arbetet därinne får man ta del av utsikten från ”balkongen”.